,,Viskas apie žuvis, su žuvimis ir iš žuvų mūsų artimiausioje aplinkoje“

2024 metai

STARTUOJAME SU PAŽINTINĖS ŽUVININKYSTĖS PROGRAMA „IŠAUGINTA ES“

           Mūsų gimnazijos 6 klasė (kl. vad. L. Sėlenienė) šiais metais dalyvauja Žemės ūkio ministerijos ir Žemės ūkio agentūros pažintinės žuvininkystės programoje „Išauginta Europos Sąjungoje“. Sausio mėn., tik sugrįžę į gimnaziją po kalėdinių atostogų, startavome su pirmosiomis programos veiklomis. Pirmiausia, susipažinome su programos knygutėmis ir atlikome įdomias užduotis. Kitame užsiėmime piešėme savo sugalvotas bei pasakų žuvis. Atlikdami šias užduotis stiprinome savo kūrybiškumo, komunikavimo ir kt. kompetencijas, kurių dar ne kartą reikės tolesnėse programos veiklose.

 Projekto vadovė V. Jonkuvienė


PROJEKTO PABAIGTUVĖS

Užbaigti, aptarti ir apibendrinti atliktų projekto veiklų aktų salėje rinkosi 6 ir IA kl. mokiniai. Buvo smagu žiūrėti ŽŪM pažintinės žuvininkystės programos ,,Išauginta ES“ atliktų veiklų filmuotą medžiagą, kurioje kiekvienas galėjo pamatyti save. O dar smagiau buvo dalintis projekto dovanėles. Išankstiniu draugišku susitarimu kuprinės atiteko šeštokams, o gimnazistams – raktų pakabukai. Bet tai dar ne pabaiga – dar turime vilčių sulaukti ir daugiau dovanėlių. Mūsų atliktų veiklų filmas pateiktas ŽŪM projekto kūrybinių darbų konkursui. Palinkėkite mums sėkmės…
Projekto koordinatorė V. Jonkuvienė

Nuotraukas žiūrėkite čia

Veiklų video žiūrėkite paspaudę nuorodą 👇

Veiklų video


PROJEKTINĖS EDUKACIJOS ,,ŽUVYS MŪSŲ APLINKOJE“
Šiandien ŽŪM pažintinės žuvininkystės programos ,,Išauginta ES“ dalyviams (3a, 3b ir 6 kl. mok.) buvo vedamos edukacijos ,,Žuvys mūsų aplinkoje“. Edukacijos metu diskutuota apie žuvis ir jų naudą žmogui bei jo aplinkai. Buvo surengta viktorina, kurios metu mokiniai atsakinėjo į klausimus apie žuvų organizme esančias svarbias maistines medžiagas bei apie sveikiausius žuvies patiekalų paruošimo būdus. Labiausiai dalyvius pradžiugino praktinė edukacijos dalis, kurios metu galėjo kepamu modelinu dekoruoti šaukštus ir šakutes. Liekame dėkingi studijos visai šeimai ,,Sveiki, sveiki“ lektorei Justinai Toleikienei už puikius užsiėmimus.
Pavaduotoja Virgina Jonkuvienė

Nuotraukas žiūrėkite čia


 

ŽUVININKYSTĖS PROJEKTĄ UŽBAIGĖME SU ŽUVIENE
Mūsų gimnazijos IA kl. (auklėtoja E. Petrauskienė), dalyvaujanti ŽŪM Pažintinės žuvininkystės programoje ,,Išauginta ES“, efektingai užbaigė projekto veiklas. Buvo organizuota ugdymo karjerai diena, kurios metu mokiniai lankėsi Lietuvos ir Norvegijos įmonėje UAB ,,Nokvėja“. Čia turėjome galimybes susipažinti su naujausiomis technologijomis, kaip vyksta žuvų, vėžiagyvių ir moliuskų perdirbimas. Tą dieną užsukome ir prie buvusios Salantų užtvankos, kur ėmėme interviu iš Salantų regioninio parko ekologo A. Kubiliaus. Taip iš pirmųjų lūpų išgirdome, kokią įtaką ir kokių žuvų veisimuisi turės išlaisvinta upės tėkmė.
Vėliau nuvykome į Žvainių bendruomenės namus, kur mus pasitiko Salantų kultūros centro Žvainių skyriaus vedėja V. Valančiutė ir Imbariečių draugijos pirmininkė D. Stonkuvienė – mūsų bibliotekos vedėja. Jos pakvietė mus prie liepsnojančio laužo ir dėdamos į didžiulį puodą reikalingus produktus, pristatė žuvienės virimo ypatumus. Kol buvo verdama žuvienė, pasitikrinome projekto metu įgytas žinias viktorinoje ,,Ką žinai apie Lietuvos ir pasaulio žuvis?“ Po to, smagiai pasivaišinę žuviene, dar aplankėme Imbarės piliakalnį. Esame dėkingi gimnazijos partneriams už informatyvius susitikimus ir svetingą priėmimą.
Projekto vadovė V. Jonkuvienė

Daugiau foto žiūrėkite čia


Išvyka pagal Pažintinės žuvininkystės programą „IŠAUGINTA ES“

          2022 m. vėl su 5-8 kl. dalyvaujame Pažintinės žuvininkystės programoje „Išauginta ES“. Gegužės 30 d. programos dalyviai, penktokai, keliavo į Žuvininkystės praktinio mokymo centrą, įsikūrusi Žemaičių Naumiestyje. Ten mokiniai buvo supažindinti su žuvų augintojo profesija ir akvakultūra Lietuvoje, ES ir pasaulyje. Ypač sudomino pažintis su Žuvininkystės praktinio mokymo centre įdiegta įranga, technologijomis bei auginamomis žuvimis. Mokiniai su dideliu entuziazmu dalyvavo praktinėse užduotyse, kur reikėjo perkelti žuvis iš vienos talpos į kitą. Dauguma pirmą kartą  savo rankose laikė tokias dideles žuvis.
Atlikę mokomąją programos dalį, keliavome plačiau susipažinti su Šilutės kraštu. Apsilankėme Ventės Rago ornitologinėje stotyje ir susipažinome su paukščių žiedavimo istorija bei metodologija. Vėliau užsukome į Kintus ir Vydūno muziejuje dalyvavome edukacijoje ,,Žuvininkai“, kur kiekvienas dalyvis nusispalvino po žuvį – suvenyrą.
Dėkojame ŽŪM už puikią ,,Pažintinės žuvininkystės programą“, kuri mums suteikia neribotas pažinimo ir kūrybiškumo galimybes.

Programos koordinatorė V. Jonkuvienė

Daugiau foto žiūrėkite čia


 ,,Viskas apie žuvis, su žuvimis ir iš žuvų mūsų artimiausioje aplinkoje“

   Mes, I klasės gimnazistai, dalyvavome Pažintinės žuvininkystės projekte ,,Išauginta Europos sąjungoje“ , kurio įgyvendinimo metu atlikome daug įvairių veiklų ir susipažinome su žuvų pasauliu. Dar vasarą iš projekto lėšų mums buvo suorganizuota pažintinė ekskursija į Žemaičių  Naumiesčio  Žuvininkystės mokymų centrą, kur veisiamos žuvys rezervuaruose. O rugsėjo mėnesį iš to paties projekto lėšų mes vykome į kitą žuvininkystės mokymų centrą, kuris įsikūręs Vytauto didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos skyriuje. Ten mums vyko mokymai apie www.pornxxxmobile.netžuvų rūšių paplitimą pasaulyje, o po to mus vedžiojo po centrą ir parodė žuvų veisimo rezervuarus  bei supažindino su moksliniu darbu laboratorijose.
        Vėliau iš projekto koordinatorių gavome užduotį – atlikti kūrybinius darbus. Nusprendėme padaryti keletą darbelių iš žuvininkystės pasaulio ir viską sujungti po bendru pavadinimu ,,Viskas apie žuvis, su žuvimis ir iš žuvų mūsų artimiausioje aplinkoje“. Pirmiausia kūrėme knygutę, į kuria sudėjome maisto patiekalų, gaminamų iš žuvų namų sąlygomis, receptus. O antrojoje knygutės dalyje sudėjome žvejų – mėgėjų paslaptis, t. y. žvejybos prietarus bei individualius žuvų masalo aprašus.
          Kita  šio projekto kūrybinė veikla buvo – pagaminti akvariumus. Berniukai pjaustėme žuveles, o mergaitės jas nuspalvino. Tada berniukai išpjaustė ir sukalė akvariumus, o mergaitės juos užpildė natūraliomis ir dirbtinėmis medžiagomis (kerpės, kriauklės, akmenukai ir visokie augaliukai).  Mes pagaminome tris akvariumus –  vieną iš jų jau išsiuntėme į žuvininkystės konkursą, o du padovanojome mūsų gimnazijos priešmokyklinių grupių vaikučiams.
           Už sudarytas sąlygas pažinti žuvininkystės pasaulį iš arčiau ir už atvertas kūrybines galimybes esame dėkingi projekto kuratoriams – LR Žemės ūkio ministerijai ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūrai.
                                                                                I kl. gimnazistai ir auklėtoja V. Jonkuvienė

Daugiau info rasite čia


Mūsų gimnazijos 6, 7 ir I klasių mokinių grupelė dalyvauja ŽŪM Pažintinės žuvininkystės projekte ,,Išauginta ES” (vadovė V. Jonkuvienė). Programos dalyviai žiemą kūrybiškai piešė žuvis ant sniego. Pasidžiaukime jų darbais pavasarį.

Video žiūrėkite čia